Lokalne Smaki
Północno-zachodnia Małopolska, leżąca pomiędzy aglomeracjami krakowską i śląską, to region bogaty nie tylko w atrakcje przyrodnicze i kulturowe, ale także prawdziwe zagłębie tradycyjnych produktów lokalnych. Gminy skupione w ośmiu lokalnych grupach działania stworzyły markę ZachodniaMalopolska.pl, która promować ma także dziedzictwo kulinarne oraz imprezy prezentujące bogactwo regionalnych smaków. Wystarczy wymienić karpia zatorskiego, kiełbasę lisiecką, pstrąga ojcowskiego czy też wyborne wino z Krokoszówki Górskiej. Jak smakują kręciołki imbramowskie i ziemniaki po cabańsku? Co to jest Czar Pustyni albo prażonki polańskie? Dlaczego na deser zamówić trzeba ciasteczka i lody krzeszowickie albo piernik hallerowski – o tym wszystkim dowiemy się uczestnicząc w jednej z lokalnych imprez albo odwiedzając region.
Wśród najbardziej znanych produktów tradycyjnych północno-zachodniej Małopolski trzeba wymienić:
- karp zatorski (zarejestrowany również przez Komisję Europejską, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia), karp zatorski wędzony, karp w zalewie octowej, sernik królewski, prażonki polańskie, kaszana - kiszka z kapustą zasmażaną oraz karp osiecki – produkty z Lokalnej Grupy Działania Dolina Karpia. Karp zatorski powstał ze skrzyżowania rodzimej linii karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Swój wyjątkowy smak karp zawdzięcza oryginalnemu dwuletniemu systemowi chowu w stawach ziemnych.
- kiełbasa lisiecka i kukiełka lisiecka z Lokalnej Grupy Działania Korona Północnego Krakowa. Kiełbasa lisiecka to tzw. kiełbasa krajana, wyrabiana z najlepszej jakości mięsa wieprzowego, przyprawiana i wędzona według specjalnej wiekowej receptury. Kukiełka lisiecka wypiekana jest tradycyjnie w piecach chlebowych opalanych drzewem według receptury podawanej z pokolenia na pokolenie.
- ocet śliwkowy z Lokalnej Grupy Działania Olkusz - wspomagający trawienie, wyrabiany jest z lokalnych śliwek węgierek przez Roberta Tracza z Osieka.
- jagnięcina z owcy olkuskiej, smalec jurajski gotowany, kręciołki imbramowskie, Czar Pustyni, pstrąg chechelski wędzony i kiszka ziemniaczana z Lokalnej Grupy Działania „Nad Białą Przemszą”. Czar Pustyni jest wysokoprocentowym trunkiem z okolic Pustyni Błędowskiej, wytwarzanym od pokoleń z suchych ziaren grochu cukrowego, skiełkowanych ziaren żyta ozimego, cukru oraz wody pochodzącej z pięter wodonośnych jurajskich i triasowych.
- smażony pstrąg z Dubia, ciasteczka krzeszowickie, makaroniki krakowskie, lody z lodziarni Aga w Krzeszowicach oraz lody śmietankowe z mleka od czerwonych krów z cukierni Melba – produkty z Lokalnej Grupy Działania Zdrój.
- ziemniaki po cabańsku z Lokalnej Grupy Działania "Partnerstwo na Jurze" to tradycyjna chrzanowska potrawa jednogarnkowa, która przybyła w czasie najazdów tatarskich w XIII w.
- pstrąg ojcowski, wino z Winnicy Krokoszówka Górska Bożeny i Marka Górskich, łojoki skalskie, regionalne potrawy z czosnku terenu Gminy Słomniki – to produkty z Lokalnej Grupy Działania Jurajska Kraina. Winnica Krokoszówka Górska w Smardzowicach znajduje się Małopolskim Szlaku Winnym, a wina z tego gospodarstwa zdobywają medale na międzynarodowych konkursach enologicznych.
- dżem boczkowy z Mogilan, herbata z dziadowca i gulasz świątnicki (Świątniki Górne), piernik hallerowski z Jurczyc (gm. Skawina), masło z Rybnej (gm. Czernichów) oraz kiełbasa lisiecka – produkty z Lokalnej Grupy Działania Blisko Krakowa. Gulasz świątnicki to potrawa z baraniny duszona z marchewką, cebulą i ziemniakami na ognisku. Piernik hallerowski jest tradycyjnym wypiekiem rodu Hallerów.